Gegužė ir birželis geriausias spiečių metas!

Kaip ir kasmet gegužės ir birželio mėnesiais gamtoje bitės būna sustiprėję tiek, kad susidarius sąlygoms jos spiečia. Tai proga bitininkui pasididinti laikomų šeimų skaičių, proga bitėms apsisaugoti nuo ligų ir parazitų, būtinybė daugintis ir adaptuotis aplinkoje!
Produkcijos kiekių siekiantys bitininkai spiečius laiko bitininkavimo nesėkme, vienok gamtiniu požiūriu tai natūralus bičių dauginimosi procesas, kurį žmogus kažkiek gali suvaldyti, tačiau be šios savybės bitės būtų ne bitės.
Daug bitininkų, ypač smulkesnių ar pradedančiųjų, spiečius noriai gaudo, surenka ir apgyvendina, deja, dažnu atveju, suvilioti skambių reklamų apie ,,veislines” motinėles ir ,,nespiečiančias” bites įsigyja atvežtinės kilmės bičių motinėles ir jas pakeičia vietoje spietinių bičių motinų, kurios gali būti ir vietinės bitės!
Žiūrint iš vietinės bitės perspektyvų, jei bitės atitinka Apis mellifera mellifera išorinius požymius ir būdą, vertėtų tokioms šeimoms motinas keisti tik esant būtinybei ar įsitikinus, kad šios bitės yra atvežtinės kilmės. Ir aišku, reiktų keisti motinėles į vietines bites ar įdėjus rėmą su kiaušinėliais iš perspektyviausios vietinių bičių šeimos. Taip nereiktų pirkti atvežtinės kilmės bičių, nebūtų skatinamas bičių importas, o dauginant bites iš perspektyviausių šeimų būtų gerinamas ir visas bitynas!

O žemiau, keletas šio sezono spiečių nuotraukų.

Spiečius obelyje.
Spiečius iš obels sukrėstas į spietinę, likę lauke bitės suka ratus ir viena po kitos tūpia į spietinę. Pavyko! Motinėlė kažkur spietinėje.