Pavasario malonumai

Kas inkilus, kas spietines, kas abu. 🙂
Jau balandis ir galima iškelti spietines. Bitės žvalgės tikrai nepraleis progos patyrinėti pikiu ir vašku kvepiančių aukščiau medžiuose iškeltų spietinių.
Keli iškelti inkilai šį pavasarį jau sulaukė gyventojų, o spietinės gyventojų turėtų sulaukti gegužės-liepos mėnesiais.

Keli patarimai kaip elgtis norint sulaukti spiečiaus spietinėje:
1. Iškelti kuo aukščiau į didesnį medį, kuo aukščiau tuo geriau. Pats naudoju 4 m. sulankstomas kopėčias, kurios daugeliu atvejų panaudojamos visu ilgiu.

2. Spietinėje būtina įdėti pasiūtų korių (tinka ir senesni tamsesni, koriai), galima dalį ar net didesnę dalį korių įdėti su kokybiško vaško plokštelėmis, korių pradmenimis. Turint spietinėje pasiųtų korių atlėkęs spiečius galės funkcionuoti kaip normali šeimelė – t.y. motinėlė dėti kiaušinėlius (jei bus apsivaisinusi), bitės komunikuoti šokiais ant korio.

3. Galima panaudoti supikiuotą medžiagos skiautę ar,,lubeles” iš avilio, ar labai supikiuotus rėmelius. Pikis gerina bičių sveikatą bei, svarbu, skleidžia stiprų aromatingą kvapą kurį tikrai pajus bitės žvalgės.

4. Galima panaudoti ir spiečių vilioklius. Tai pirktiniai purškalai, tepalai, tačiau daugeliu atvejų tam tinka tiesiog keli šaukštai medaus sumaišyto su anyžių, melisų ar mėtų eteriniais aliejais. Tokiu medaus ir eterinių aliejų tepalu galima sutepti spietinės sieneles, korius, rėmelius. Bitės žvalgės bus pamalonintos ir dar labiau kvies savo šeimos dalį apsigyventi ten kur ,,rado saldainių”… 🙂

5. Iškėlus sugautą spiečių, toje pačioje vietoje galima įkelti ir kitą paruoštą spietinę. Toje pačioje vietoje sezonu galima sugauti ir daugiau spiečių. Gera vieta gamtoje ilgai tuščia nebūna. 😉

Gero spiečių gaudymo!